Specials | Scania S730 V8

Nieuws insturen of sugessties voor een mooie reportage?

redactie@v8power.nl
Whatsapp: 06 27 397 760

Enige tijd werd geleden de nieuwe truckrange van Scania gepresenteerd. Wij kregen de mogelijkheid om de ''Truck of the Year 2017'' eens aan de tand te voelen.

Rond de klok van 5 uur stappen we in de R730 Highline van Duopak in Zwaag en zetten koers richting Rotterdam.


Vlak voor vertrek uit Zwaag

Filevrij wordt het laadadres bereikt. Na het melden bij de intercom docken we aan op deur 3 en de trailer is vlot geladen. Ons tweede adres vandaag is de Scania Dealer in Alblasserdam, alwaar de uit 2012 afkomstige R730 omgeruild zal worden voor een S730 van een maand oud. De trekker staat al klaar en na een warme versnapering in de kantine hangen we de V8power oplegger aan de S730.


De Scania R730 demo staat al te wachten


Aankoppelen

Het demovoertuig is rijkelijk voorzien van opties waaronder een luchtgeveerde vooras, lederen interieur en Alcoa velgen. Bij het instappen valt direct de extra trede op. Hier krijg je een geheel vlakke vloer voor terug. Het interieur straalt luxe uit met hier en daar fraaie rode accenten. De dunnere raamstijlen en nieuw vormgegeven spiegels zorgen voor een goed zicht en een kleinere dode hoek.


Achter het stuur voel je je de ''King of the Road''

Het dashboard is logisch en duidelijk ingericht. De verlichtingsschakelaars hebben een plek gevonden bij de raambediening.


In het hele interieur fraaie rode accenten

De zitpositie achter het stuur en rijcomfort ervaren wij zoals we van Scania gewend zijn, perfect. De 730 pk sterke Scania heeft logischerwijs weinig moeite met de 6 ton vracht en via de N3 en A16 draaien we net voor de grens het industrieterrein Hazeldonk op. Het melden op kantoor leert ons dat de goederen op dock 10 gelost mogen worden.


Aandocken in Breda

Na het lossen, laden van de lege pallets en afhandelen van papieren geef ik het stokje door aan André. Ook hij went snel aan het topmodel van Scania en weet een glimlach niet te onderdrukken. Onze volgende missie is het laden van conserven in Roosendaal, met de bestemming Etten-Leur. De magazijnchef is via mobiele communicatie op de hoogte gebracht van onze komst. Na met de nodige voorzichtigheid en spelend met de luchtvering het ietwat steile dock geslecht te hebben kan het laden beginnen.


Laden in Roosendaal

Met twee palletwagens is de vracht in recordtijd geladen. Hierdoor halen we precies de losafspraak in Etten-Leur. Helaas zorgt de drukte voor de feestdagen ervoor dat we even in de wacht worden gezet. De Scania trekt ondertussen de nodige bekijks.


Wachten in Etten-Leur

Al snel gaat de pieper en verlossen we de oplegger van 28 pallets conserven. Er zal nogmaals geladen moeten worden in Roosendaal, ditmaal voor Zwaag. Onderweg worden er op een mooi plekje nog even wat foto's geschoten. Het weer werkt gelukkig prima mee.


Een stoer gezicht, de S730 voor de V8power oplegger.


De hoge cabine met spoilers en zijfenders sluit mooi aan op de oplegger.


''The magical numbers 730''

Omdat beide docks bezet zijn in Roosendaal wordt de voordeelregel toegepast. Bij een overheaddeur worden de 32 pallets er vlot ingezet door een heftruck.


Laden in Roosendaal

Na het aftanken bereiken we vlot de plek waar nogmaals de koppeltruc zal plaatsvinden.


Aftanken

Op het terrein van Scania zetten we de twee 730'ers naast elkaar om de verschillen eens te bekijken.


Face to face


Scania R730 V8 2012 vs Scania S730 V8 2015

Bij dit geheel nieuw ontwikkelde model doen enkel de achterspatborden en spatschermen denken aan de oude generatie. Onder het gereedschapvak zoals we dat gewend zijn is bij de S serie een extra opberg vak aanwezig. Naast de skylights in het dak zijn er ook lampen naast het Scania bord in de grill leverbaar.


Spatborden


Extra verlichting - grootlicht


Extra opbergvak


Mooi en gunstig voor het brandstofverbruik

Vlak na de introductie waren de reacties op de nieuwe Scania zeer wisselend. Inmiddels rijden er een aantal rond en lijkt men er steeds meer aan te wennen. Het moge duidelijk zijn, als je dit nieuwe topmodel (al dan niet met V8 motor) meekrijgt van je werkgever heb je een prachtig stuk gereedschap om je werk mee te doen!

Wij willen hierbij Scania Benelux en Scania Alblasserdam hartelijk danken voor hun medewerking!

Tekst: Tim van Langen | Fotografie: André Schouten

Reacties